Conclusion

i have come to the conclusion

that owning horses

and

actually riding them

are two different hobbies.

*
Dustyjeansranch

(Vertaling: Ik ben tot de conclusie gekomen dat paarden houden en ook echt rijden twee verschillende hobby’s zijn)

Moed

Moed is luisteren naar je hart
terwijl je hoofd uitroept
dat er wel duizend redenen zijn
waarom je stoppen moet

moed is verder dan je schaduw
en reiken naar het licht
moed is springen in het diepe
met je ogen stevig dicht

moed gaat verder op de weg
waar anderen afhaken
moed is hoopvol, positief
durft dromen waar te maken

moed is als een diepe zucht
de drijfkracht van de geest
moed is zoveel sterker dan
het lijden dat je veest

moed is dichter bij het doel
en zelf je koers bepalen
moed is varen op gevoel
en angst in lef vertalen

*

Tanja Helderman

Parcours bedenken en lopen met de pony

Op de Ruiterburcht worden de pony’s regelmatig ingezet om een parcours te lopen. De kinderen bedenken op papier hoe ze de materialen in de paddock neer willen zetten of leggen. Er zijn balken, touwen, pionnen, een zeil, emmers, et cetera. Daarna gaan ze het zelfbedachte parcours met de pony aan de hand lopen. Ze komen dan in de praktijk dingen tegen die ze van tevoren anders hadden ingeschat. Zo is de bocht soms te krap, waardoor de pony met zijn achterbenen de pion omver loopt. Of de hindernis is te hoog en de pony tikt de balk eraf. Zomaar een spelletje voor kinderen blijkt dus te gaan om: plannen, vooruit denken, lichaamsbesef en nog veel meer. Ook komt er een stukje assertiviteit om de hoek kijken. Hoe krijg je eigenlijk zo’n groot beest in beweging? En hoe zorg je dat hij braaf doet wat jij van tevoren had bedacht? Kinderen leren dat ze meer kunnen dan ze denken, staan sterker in hun schoenen en dit werkt ook door in het dagelijks leven buiten de paddock. Op school voelen ze zich ook zekerder naar andere kinderen toe en komen meer en meer in hun eigen kracht.

Ondernemen

Betekenis ‘ondernemen’:
on·der·ne·men (ondernam, heeft ondernomen)

1 op zich nemen

2 beginnen te doen; = uitvoeren: actie ondernemen

Ik heb dus iets op mij genomen. Wat heb ik op mij genomen? Ik heb de zorg voor meerdere pony’s op mij genomen. In die zin ben ik 19 jaar geleden al begonnen in het najaar van 2000 door de zorg voor Harlie op mij te nemen. Harlie kwam als klein pubertje van 7 maanden in mijn leven. Met vallen en opstaan hebben wij onze band ontwikkeld tot wat deze nu is. De weg was niet altijd makkelijk, maar zeker de moeite waard. Zonder Harlie en de bijkomende uitdagingen was ik niet waar ik nu ben.

Ik ben begonnen met iets te doen. Goed, er was dus een paard. En ineens was er nog één. En nog één. En begon ik een opleiding Equitherapie. De pony’s waren er, de ruimte was er en de kennis was er of wordt opgedaan. Dus ik kon beginnen met ondernemen. Maar waar te beginnen? Er zijn zoveel mogelijkheden, zoveel vragen,

Ik voer iets uit. Iets uitvoeren, iets doen.. met paarden is er altijd wel wat te doen. Mest scheppen, voeren, verzorgen, poetsen rijden, et cetera. Ik zoek potentiële klanten, ik train met de pony’s. Wat voer ik precies uit? bij de Ruiterburcht kun je Psychomotorische therapie of begeleiding krijgen met behulp van paarden. Dat houdt in de praktijk bijvoorbeeld in: oefeningen doen met de paarden of de paarden erbij om je bewust te worden van iets dat tot dan toe nog niet aan de oppervlakte is gekomen, hierover praten, uitdiepen en verwerken, grondoefeningen, de paarden leiden en poetsen, een parcours bedenken en uitvoeren met een pony.

En onderneem actie. En nu is het dus tijd voor actie! Bij de Kamer van Koophandel aangemeld, BTW nummer gekregen en verzekering geregeld. De basis is geregeld. Ik oefen en doe de opdrachten voor de opleiding. En ik heb vooral veel lol! Want dat is het belangrijkste; dat je lol hebt in wat je doet. Plezier bij het leren zorgt ervoor dat kinderen beter leren. Plezier bij het ondernemen is voor volwassenen net zo belangrijk. Het zorgt ervoor dat je minder of geen stress ervaart en dat zorgt er weer voor dat je actie kunt blijven ondernemen. Mijn doel wordt dus:
Met PLEZIER ondernemen!