Iets bereiken of veranderen?

Iets bereiken of veranderen?

Begin bij jezelf.
Het gaat er om hoe jij op een ander reageert. Laat je je boos of verdrietig maken of doe je wat met de feedback? Wat kun je ervan leren? Soms is het probleem niet van jou en kun je er niks mee. Leer het dan naast je neer te leggen. Stephen R. Covey heeft een mooie cirkel bedacht:

Circle of Concern
Het gaat erom dat je de dingen die in de buitenste cirkel liggen niet kunt beïnvloeden. Je kunt je er soms wel zorgen om maken. Dit zijn onder ander het milieu, je gezondheid, etc).

Circle of influence
De binnenste cirkel gaat over alles wat je wel kunt beïnvloeden. Dat zijn de dingen waar je invloed op hebt; die je kunt veranderen en waarvan je dan snel resultaat ziet. Dit is jouw gedrag! Jouw keuze, gedachten, handelen en zelfs een deel van je gevoelens kun je sturen. Hierdoor kun je je passies en verlangens waar maken.

Bedenk wat jou bezig houdt en waar dat hoort in de cirkel. Hoe voelt het nu om dit zo op deze manier te zien? Geeft dat ruimte en lucht? Probeer nu de cirkel waar je invloed op hebt te vergroten en de ander wordt automatisch kleiner.

‘Je kunt de wind niet beïnvloeden, wel de stand van je zeilen’
Robert Benninga

Het gedrag van de ander kun je niet veranderen. Wel jouw reactie daarop en dan heb je indirect ineens wel invloed op de ander..

Meer lezen? Lees dan het boek ‘Ik/Wij. Wie ben je, wat wil je en hoe bereik je dat?’ van Remco Claassen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *