Stilzitten in een klaslokaal of bewegend leren?

Stilzitten in een klaslokaal of bewegend leren?

Bewegen en leren tegelijk lijkt een positieve invloed te hebben (1). Het lijkt erop dat het leren lezen in een klaslokaal dat erop ingericht is om vele uren stil te zitten niet meer van deze tijd is. Bewegen! Dat is het advies van diverse deskundigen. Methodemakers en -uitgevers richten zich hier ook steeds meer op en bieden al diverse ‘bewegend leren’ methodes of programma’s aan voor de basisschool.
Vaak wordt het nog naast het reguliere pakket aangeboden; als tussendoortje tussen het vele luisteren even springen en weer verder leren aan de tafel op de stoel. Ik ben zelf altijd op zoek geweest naar het combineren van die twee. Ik neem het doel als uitgangspunt en verzin daar een activiteit bij. Bijvoorbeeld het leren van de letter ‘O’. Laat de kinderen de ronde vorm ervaren met hun hele lijf en niet alleen door deze met hun vinger in de lucht of op tafel te schrijven. Loop een rondje door de klas, ga naar buiten en maak met krijt een grote O op het plein. Laat de kinderen op de juiste plek beginnen en loop een O. Dit kan natuurlijk met alle letters.
Veel oefeningen uit de reguliere methodes zijn om te vormen naar een bewegelijkere vorm.
En dan komt mijn andere passie om de hoek kijken; kan ik deze oefeningen en opdrachten ook omvormen naar een activiteit waar een pony bij kan helpen? Een pony erbij zorgt voor extra motivatie, het kind wordt gedragen als het op de rug zit en daardoor komen er allerlei hormonen vrij die het kind een fijn gevoel geven. Een fijn gevoel helpt bij het leren! Verder leert het kind allerlei extra vaardigheden die in het latere leven belangrijk zijn; standvastig zijn, vooruit plannen en denken, de situatie van meerdere kanten bekijken, etc.

Heeft uw kind moeite met de schoolse setting bij het leren? Neem vrijblijvend contact op met de Ruiterburcht om samen op een andere manier te gaan leren KLIK


Bronnen:
(1) https://wij-leren.nl/presteren-leerlingen-beter-door-bewegend-leren.php

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *