Executieve functies en paardentherapie

Executieve functies en paardentherapie

Hoe kun je met het paard als co-therapeut werken aan het versterken van de executieve functies?
Zoals ik eerder al schreef: het paard is als het ware de katalysator of de motivator. Het maakt de therapie of coaching op emtioneel- en fysiek gebied toegankelijker voor cliënten. Verder zorgt het zitten op het paard, het gedragen worden, voor lichamelijke- en geestelijke ontspanning (1).
Het ritme en de bewegingen van het paard helpen ontspannen. Verder kunnen dieren troost vormen en ze helpen kinderen om excessieve emoties of gedragingen beter in toom te houden. Ook is uit onderzoek gebleken dat dieren een grote bijdragen kunnen leveren aan het ontwikkelen van een positief zelfbeeld en sociale vaardigheden en het ontwikkelen van empathie (2).

Paulien Rutgers geeft in haar boek aan (3) dat er drie manieren zijn om zwakke executieve functies aan te pakken. Hierbij kun je heel goed paarden inzetten. De drie manieren zijn: de omgeving aanpassen (paardgerelateerde taken met een hoge succesfactor bijvoorbeeld), de vaardigheid aanleren (bijv. probleemgedrag helder krijgen met het paard als spiegel) en beloningen gebruiken (bekrachtiging van het gewenste gedrag).
Dit zijn alle drie dus manieren waarbij de inzet van het paard een goed idee of zelfs gewenst is. Meer lezen? Zie de bronnen hieronder.

Bronnen:
(1) Help, mijn juf is een paard! Het versterken van executieve functies door ervaringsleren met paarden. Rutgers, P. 2017, Amsterdam.
(2)Rutgers, P. 2017, pp. 29 uit Covert, Nelsen & Whiren, 1985.
(3)Rutgers, P. 2017, pp. 138

Is uw kind gauw overprikkeld? Heeft hij of zij moeite met stilzitten of met de schoolse setting waardoor leren moeilijk wordt? Neem vrijblijvend contact op met de Ruiterburcht om samen op een andere manier te gaan leren KLIK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *