Paardenspelletjes

Paardenspelletjes

Op internet kwam ik deze leuke spelletjes tegen. Leuk voor zomaar met paardenvrienden te doen, maar ook super voor de Equitherapie! Ik heb ze voor je vertaald en hier en daar aangepast.
Bron: www.equihandee.co.uk

Rond de wereld.
Dit is een oude favoriet: zit in het zadel en zwaai één been over het zadel zodat je zijwaarts zit. Dan zwaai je het ander been over de achterhand van de pony. Nu zit je achterstevoren. Zwaai je benen om de beurt weer terug tot je weer goed om zit. Dit is een fantastische manier om kinderen balans te leren in verschillende posities. Let op dat je het kind steeds ondersteunt.

Dieren los!
Zet overal knuffeldieren in de paddock of bak. Maak kaarten voor elk dier en laat het kind een dier uitkiezen. Als ze er één hebben gekozen, vraag ze dan naar de naam van het dier, hoe het klinkt en hoe je het spelt. Vraag het kind dan om het dier in de paddock of bak al rijdend of leidend te vinden. Het zoeken gaat om en over obstakels. Laat het dier terug brengen naar de start.

Netbal
Zet een basket of net neer en gebruik zachte ballen in verschillende formaten. Maak lijnen op de grond; steeds verder van de basket, zodat het steeds moeilijker wordt om het net of de basket te raken of de bal erin te gooien. Voor de meer ervaren ruiters kun je ze in draf langs het net of de basket laten rijden en hen laten proberen om de bal erin/ er tegenaan te gooien .

Hoela hoep
Zet pionnen neer als obstakelparcours. Markeer enkele pionnen. Laat de ruiters hoepels te paard meenemen en deze over de gemarkeerde pionnen gooien.  

Volg de leider
Maak een obstakelparcour. Vraag de ruiters om het parcours te volgen achter een leider aan. In draf is dit nog moeilijker! Met meerdere ruiters en paarden kun je ze om de beurt leider laten zijn.

Balans bal
Geef de ruiters een tennisracket. Plaats een bal op het racket, zodat ze de bal in balans moeten houden tijdens het obstakelparcours. Stop op verschillende plekken in het parcours. Zorg dat de bal niet valt! Voeg meer ballen toe om het moeilijker te maken of laat het in draf doen!

Water naar de zee dragen
Deze oefening is leuk als het warm is buiten. Zet alle ruiters op een rij aan de ene kant van de paddock of bak met een bekertje en aan de andere kant een emmer met water op de grond, zo dat het makkelijk door de ruiters bereikt kan worden.
Het doel van het spel is naar de andere kant te racen, water op te scheppen en terug te rijden; dan de beker te legen in een lege emmer die bij de start staat.
Wie het eerst terug is wint of als ze meer ervaren zijn; wie het eerst de emmer leeg heeft wint.

Moeder, moeder, hoe laat is het?
Een ruiter staat aan de ene kant en de andere staan allemaal aan de andere kant.
De ruiters vragen: ‘Moeder, moeder, hoe laat is het?’ Als hij/zij antwoord met ‘Drie uur!’ Dan moeten de ruiters 3 stappen vooruit doen. Dit gaat zo door tot ze zegt: ‘Etenstijd!’ Dan moeten alle ruiters terug naar de start voordat de ruiter hen tikt/inhaalt.

Geef de donut door
Zorg voor een ring/donut van ongeveer 20 cm of langer en laat de ruiters hem doorgeven als ze naast elkaar rijden zonder deze te laten vallen. Als de donut valt is de ruiter af. Ga door tot er 1 ruiter over is. Dit kan ook in draf gedaan worden als de ruiters ervaren genoeg zijn.

Veel ponyplezier!

Klik hier om contact op te nemen met de Ruiterburcht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *