Zweeds renspel – spellingcategorieën oefenen

Zweeds renspel – spellingcategorieën oefenen

Voorbereiding en benodigdheden:
Drie bakken of manden, stroken, wisbordjes, stiften, pony(‘s) en leidtouw(en).
Kies twee spellingcategorieën (f of v, au of ou) en maak woordenlijsten met woorden van deze categorieën: deze kunnen als antwoordblad gebruikt worden. Maak stroken met deze woorden en laat letters weg in de woorden (bijvoorbeeld: MEVR..W of DIPS..S). Plak op twee manden de categorieën waar de stroken straks in gegooid moeten worden.

Het spel:
De leerlingen worden in drietallen ingedeeld en staan met een pony/de pony’s achter de pionnen.
Ze hebben een wisbord of klembord waar ze hun naam opzetten. Een stukje van de pion vandaan staat een bak met woordstroken. De eerste ruiter stapt of draaft naar de bak toe (eventueel onder begeleiding)en pakt een woordstrook. Hij kijkt welk woord er staat en bedenkt welke letter(s) er ontbreekt. De ruiter stapt weer verder naar de juiste categoriemand of -bak en stopt daar het strookje in. Daarna stapt hij terug naar zijn eigen groepje, terwijl hij het woord onthoudt. Terug bij het groepje moet hij het woord op bordje schrijven, zodat de woorden later gecontroleerd kunnen worden. Hierna mag de volgende ruiter op de pony vertrekken. Tussendoor kun je de bakken checken en de foute stroken terugleggen. Dit spel kun je ook als begeleider met één kind doen en zelf de pony vasthouden, terwijl hij of zij de stroken in de juiste bak legt.

Klik hier om een contact op te nemen met de Ruiterburcht!

Naar idee van: www.buitenlesdag.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *